Tanssiteatteri Raatikon juhlavuosi alkaa

”Meistä se alkaa mutta ei se meihin lopu”, toteavat Tanssiteatteri Raatikon perustajat Marjo Kuusela ja Maria Wolska vuonna 1972 lehdistötiedotteessaan. 50-vuotias Raatikko on edelleen elinvoimainen ja omaleimainen tanssiteatteri.

Marjo Kuusela ja Maria Wolska perustivat Raatikon tavoitteenaan tarjota tanssijoille työpaikkoja, tehdä ammattimaista tanssitaidetta kaikenlaisille katsojille ja viedä tanssiteatteria sinne, missä sitä ei muuten ollut mahdollista nähdä. He halusivat yhdistää tanssin ja teatterin, ilmaista tanssilla muutakin kuin tunnetta. Alkumetreistään asti Raatikko kiersi esiintymässä ympäri Suomea, ja aikuisille suunnattujen teosten lisäksi ohjelmistossa oli lapsille suunnattuja esityksiä.

Raatikko tänään
Tanssiteatteri Raatikko on kehittynyt 50 vuodessa yhteiskunnallisesti kantaaottavasta tanssiteatterista monipuoliseksi lasten ja nuorten tanssiteatteriksi. Esittämisen tavat ovat muuttuneet vuosikymmenten mittaan, mutta toiminnan tarkoituksena on edelleen tuottaa tanssitaidetta yleisölle. Raatikko tekee tanssia tunnetuksi esitysten ja yleisötyön kautta sekä omalla näyttämöllään Vantaalla että kiertueilla.

Juhlavuoden ohjelmaa
Juhlavuoden kunniaksi tuomme nähtäväksi Raatikon tanssiteoksia eri vuosikymmeniltä, ja annamme niiden kertoa muutoksista, joita teatteri on kokenut viiden vuosikymmenen aikana. Kesäkuussa juhlistamme syntymäpäiväämme Tanssiteatteri Raatikko 50 vuotta Juhlagaalalla, jossa nähdään uusimman tuotannon lisäksi katkelmia ja videotaltiointeja Raatikon ikimuistoisista teoksista vuosien varrelta.

Paluuta menneisiin vuosikymmeniin ja Raatikon vanhojen tanssiteosten pariin pääsee myös Kino Raatikko -tapahtumassa huhtikuussa. Yleisradion TV 2 teki lukuisia taltiointeja Raatikon teoksista 1970–80-luvuilla. Taltioinnit ovat osa tanssin historiaa ja koettavissa valkokankaan välityksellä Kino Raatikko leffailloissa.

Raatikon toimintaa tarkastellaan ulkopuolisin silmin Ylen tuottamassa dokumentissa Vahvojen naisten Tanssiteatteri Raatikko. Dokumentissa toimittaja Liisa Vihmanen haastattelee mm. Raatikon perustajia Marjo Kuuselaa ja Maria Wolskaa. Raatikkoa ja Tanssin juhlavuotta 2022 juhlistava dokumentti nähdään Yle Teemalla ja Yle Areenassa helmikuussa. Dokumentin on ohjannut ja käsikirjoittanut Liisa Vihmanen.

Raatikkolaisuutta ja sen murrosvaiheita käsitellään myös tanssintutkijoiden Riikka Korppi-Tommolan ja Aino Kukkosen kirjoittamassa artikkelisarjassa, joka julkaistaan huhtikuussa. Artikkeleissa käsitellään ajanjaksoa 1980-luvulta nykypäivään.

Vuoden 2022 alussa alkoi Instagramissa Tanssiteatteri Raatikko 50 vuotta -kuvasarja, jossa muistellaan menneitä vuosia. Instagramissa alkaa myös #raatikko50 -kampanja, jonka myötä kuka tahansa voi muistella ja onnitella 50-vuotiasta Tanssiteatteri Raatikkoa.

Lisätietoja:
Marja Korhola, teatterinjohtaja 28.2.2022 asti, p. 050 583 7012, marja.korhola@raatikko.fi
Jaakko Toivonen, teatterinjohtaja 1.3.2022 alkaen, p. 050 5443205, jaakko.toivonen@raatikko.fi

VARAUKSET JA TIEDUSTELUT: 09 873 2306 – ARKISIN KLO 8:00-15:00