Raatikosta

Tanssiteatteri Raatikosta

Tanssiteatteri Raatikko on vantaalainen ammattiteatteri, joka on perustettu vuonna 1972.
Vuosittain Raatikolla on noin 400 esitystä ja yli 30 000 katsojaa.

Raatikolla on vahva osaaminen lapsille ja nuorille suunnatuissa esityksissä.

Raatikko esiintyy sekä omassa teatteritilassaan Vantaalla että kiertueilla eri puolilla Suomea.

Raatikon teosten lähtökohtana on tanssitaide, jota rikastetaan muilla taidelajeilla kuten puheteatterilla, sirkus-, video- ja kuvataiteella. Teokset ovat kantaesityksiä, ja suureen osaan teoksista sävelletään oma musiikki.

Katsojat osallistuvat esityksissä taiteen tekemiseen

Raatikko on kehittänyt suositun, vuorovaikutteisen esitysmuodon, jossa katsojat rooliasuihin pukeutuneina osallistuvat taiteen tekemiseen ammattitaiteilijoiden johdolla.

Raatikko kiertää eri puolilla Suomea

Raatikko haluaa tarjota katsojalle taide-elämyksen myös kiertueolosuhteissa. Kiertue-esitykset toteutetaan usein tiloissa, joita ei ole suunniteltu esitystiloiksi, esim. liikuntasaleissa. Raatikko panostaa myös näissä tiloissa lavastukseen, valaistukseen ja äänimaisemaan – tuo teatterin taikaa jumppasaleihin.

Muutama fakta

Raatikko on Suomen Teatterit ry:n ja kansainvälisen lastenteatteriverkoston Assitej:n jäsen.

Tanssiteatteri Raatikko kuuluu valtionorkesteri- ja teatterilain piiriin. Teatteri saa tukea toimintaansa opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Vantaan kaupungilta.

Raatikossa työskentelee seitsemän vakituisen työntekijän lisäksi vuosittain yli neljäkymmentä teatterialan ammattilaista eripituisilla vierailusopimuksilla.

Historian havinaa

Raatikon perustivat vuonna 1972 Marjo Kuusela ja Maria Wolska. Nimensä teatteri sai vanhoja piikoja kiusoittelevasta piirileikkilaulusta: ”Raatikkoon, raatikkoon vanhat piiat pannaan, Tuonne, tuonne Kyöpelinvuoren taa, ettei niitä, ettei niitä, pojat nähdä saa.” Laulu on tunnettu mm. Minna Canthin näytelmästä Työmiehen vaimo.